lørdag den 25. september 2010

Kender du limabønner?

Limabønner, Butterbeans, Phaseoleus Lunatus - 3 navne for samme bønne. Her er der virkelig tale om en rigtig god 'begynder-bønne' hvis man ikke rigtig har lært at spise bælgplanter. De er nemlig ikke så melede som f.eks hvide bønner. Der skal lidt arbejde til for at klargøre bønnerne, men det er bestemt umagen værd.

Jeg bruger altid en hel pose på 500g af gangen. De kogte bønner kan fryses og der er rart at ha' nogen klar hvis man lige får brug for en håndfuld eller to.

Bønnerne udblødes i ca 12 timer på køl.

Klokken var blevet mange og jeg kunne ikke vente på at de blev klar - så jeg kogte dem før alt skindet havde sluppet. Det ligner de der overtrækssko man bruger i svømmehallen. Iblødsætningsvandet skal kasseres og bønnerne koges i helt rent vand.

Bønnerne koger i ca 1½ time - det er lidt forskelligt hvor lang tid de skal ha'. De skal være meget møre, men ikke koge helt ud. Vandet hældes fra og så starter det store pillearbejde.

Den yderste skal pilles af. Det gøres nemmest mens de er lune og våde. Det tog mig 55 minutter at pille alle bønnerne.

Af 500 g tørrede bønner bliver der ca 850 g færdige bønner.

Jeg skulle eksperimentere med at lave vegetarpålæg af bønnerne denne gang. De kan også bruges i salater (mariner dem mens de er lune), til suppe (hele eller pureret) eller som garniture til kødretter.

Jeg må sige at smørepålæget blev ret godt - det endte med at blive 4 varianter. Her ses den med basilikum, hvidløg og citron. Alle opskrifterne kommer på Klidmoster.dk i de nærmeste dage.

17 kommentarer:

Kager skal der til sagde ...

De er da faktisk ret flotte... Når de har futter på.....

Fruen her, nægter at spise andet end alm grønne bønner.. hihihi

Og den mad der, ser bare mums ud !

Hyggehygge
Marianne

Signe sagde ...

Det er jeg vel nødt til at prøve - jeg tror faktisk ikke bevist jeg har prøvet de bønner. Jeg kan nu ellers generelt godt lide bønner.
Knus til dig

NamNam sagde ...

Nej, hvor er farven bare flot. Det er da en rigtig god ide med basilikum. Det skal jeg klart prøve næste gang. Bønnepostejer er nemlig et hit herhjemme. Tak for tippet :-) (og flotte billeder!)

Godte sagde ...

Hvorfor har du to blogs?
Ja, det har du nok svaret på 2 mulliarder gange, men vil du gøre det én gang til for mig? :-)

Klidmoster sagde ...

Sorry, jeg er da en værre kost til at få svaret. Jeg abonnerer vist lige på kommentarene herinde fremover så det ikke sker igen. Pinligt!

@Marianne - Ja, fine sutsko :-) Tak! Hyggehygge

@Signe - Prøv dem, de er super :-) Knus

@NamNam - Tusind tak skal du ha' :-)

@Godte - Well, den oprindelige ide var at bruge den her til supplerende skriverier (om økologi, dyrevelfærd og sligt) til Klidmoster.dk - men det bliver desværre ikke til så meget i tiden :-)

Godte sagde ...

Bedre sent end aldrig ;-)
Fordi den anden skulle være til mad og opskrifter alene?

Klidmoster sagde ...

Hej igen Godte

Well, jeg kan desværre ikke helt huske hvad der var formålet. Totalt fibro-hjerne der :-D

vibeke sagde ...

Kæmpe guf, sikke en farve. De smager også super godt som salat med sennep/honning dressing til..:-)

Stine sagde ...

Hold da op, 55 minutter på at pille bønner. Er det virkelig det værd? Jeg synes bare det er så kedeligt at smutte mandler, og det tager jo alligevel kun 10 minutter :)

manse sagde ...

jaaaa de er lækre !! Min mand er fra Grækenland og der spiser de mange slags bælgfrugter især bønner og linser. der er en ret der hedder Fasolada gigantes, og det smager fantastisk !! når vi laver bønner gider vi nu ikke pille skallerne af, vi spiser det hele..... de fleste skaller bliver nu også på.
jeg er helt nybegynder mht blogge , det startede med jeg læste anarkistens kogebog.... så så jeg klidmoster og andre dejlige mad blogs. jeg er selv mad nørd så det var interessant at finde så mange mad bloggere ! :)
mvh kokkelokke

Nanna Heydorn sagde ...

halløj.. Man behøver ikke pille dem. Plejer jeg ikke i hvert fald, havde ikke overvejet at det var en mulighed :P

Surrogatmamman sagde ...

Mums... Det skal prøves..

MINNA sagde ...

NU SKAL DET PRØVES - JEG HAR LIGE LÆST DEN FANTASTISKE BOG: STEGTE GRØNNE TOMATER, DER HØRER MAN KONSTANT OM DEM :-)

Frøskuffen sagde ...

Jeg elsker bønner. Jo mere melede des bedre :) Men familien deler absolut ikke min begejstring, så disse vil jeg da prøve at smyge i dem. Men for søren da et stort arbejde !!

Hvad puttede du mere i det smørepålæg ? Er der en opskrift, eller er det bare lidt af det og lidt af det... ?

Malou Klidmoster sagde ...

Undskyld, undskyld, undskyld - jeg har virkelig forsømt den her blog. Det hele foregår på Klidmoster.dk nu.

Opskriften på det her smørepålæg er her: http://klidmoster.dk/2011/02/olivado-opskrift-nr-3-grn-bnnepostej.html

Zita sagde ...

Kan man ikke spise bønnerne med skallen på?

Malou Klidmoster sagde ...

Ork jo, jeg bille bare prøve og pille dem ;-)