Limabønner, Butterbeans, Phaseoleus Lunatus - 3 navne for samme bønne. Her er der virkelig tale om en rigtig god 'begynder-bønne' hvis man ikke rigtig har lært at spise bælgplanter. De er nemlig ikke så melede som f.eks hvide bønner. Der skal lidt arbejde til for at klargøre bønnerne, men det er bestemt umagen værd.
Jeg bruger altid en hel pose på 500g af gangen. De kogte bønner kan fryses og der er rart at ha' nogen klar hvis man lige får brug for en håndfuld eller to.
Bønnerne udblødes i ca 12 timer på køl.
Klokken var blevet mange og jeg kunne ikke vente på at de blev klar - så jeg kogte dem før alt skindet havde sluppet. Det ligner de der overtrækssko man bruger i svømmehallen. Iblødsætningsvandet skal kasseres og bønnerne koges i helt rent vand.
Bønnerne koger i ca 1½ time - det er lidt forskelligt hvor lang tid de skal ha'. De skal være meget møre, men ikke koge helt ud. Vandet hældes fra og så starter det store pillearbejde.
Den yderste skal pilles af. Det gøres nemmest mens de er lune og våde. Det tog mig 55 minutter at pille alle bønnerne.
Af 500 g tørrede bønner bliver der ca 850 g færdige bønner.
Jeg skulle eksperimentere med at lave vegetarpålæg af bønnerne denne gang. De kan også bruges i salater (mariner dem mens de er lune), til suppe (hele eller pureret) eller som garniture til kødretter.
Jeg må sige at smørepålæget blev ret godt - det endte med at blive 4 varianter. Her ses den med basilikum, hvidløg og citron. Alle opskrifterne kommer på Klidmoster.dk i de nærmeste dage.